Duurzaamheid zit in het DNA van Vette & Verhaart. Wij zijn er trots op om MSC (Gecertificeerd Duurzame Visserij) en BIO (SKAL) gecertificeerd zijn. Door goed voor de natuur te zorgen kon Vette & Verhaart als familiebedrijf al 150 jaar lang het stokje telkens weer doorgeven aan een jongere generatie.
De natuur is ons werkterrein, dus daar moeten we goed en duurzaam mee omgaan. Vette & Verhaart oogst mosselen meer en meer via de ecologisch betere kweekmethode genaamd hangcultuur. Daarbij groeien de mosselen aan kabels in het schone zeewater. Groot voordeel is dat dit slechts een beperkt wateroppervlak in beslag neemt. De mosselen voeden zich 100% natuurlijk door hun voedsel uit het omringende zuivere zeewater te filteren waardoor de biodiversiteit van het onderwater ecosysteem in stand wordt gehouden.
BIO gecertificeerd
Vette & Verhaart mag daarom van de onafhankelijke organisatie Skal Biocontrole het Europeese BIO keurmerk voeren op onze hangcultuur mosselen. Onze gehele keten (van kweker tot verwerker) is daarmee gecertificeerd en voldoet aan volgende de eisen:
- Het groeigebied van de mosselen moet van zeer goede ecologische kwaliteit zijn.
- Gebruik van (ingevangen) wild mosselzaad mag geen significante schade toebrengen aan het milieu
MSC keurmerk
Ook zijn vele producten van Vette & Verhaart voorzien van het MSC keurmerk (Marine Stewardship Counsil: gecertificeerd duurzame visserij). Deze herken je aan het blauwe MSC-vignet op onze verpakkingen.
Milieuvriendelijk en gezond
Mosselen en schelpen behoren tot de meest milieuvriendelijke bron van dierlijke eiwitten. De ecologische voetafdruk van mosselen is bijvoorbeeld 6x lager dan die van kip of garnalen en 8x lager dan die van rundvlees. In Vette & Verhaarts duurzame mosselmeter® kan je de CO2 voetafdruk per kilogram proteïne aflezen ten opzichte van andere voedingsmiddelen zoals mais, tofu, vis, eieren, kaas en vlees. Mosselen en schelpen zijn niet alleen erg lekker, ze zitten ook vol eiwitten, omega-3 vetzuren en vitamine B12. Zeer gezond voor je lichaam!